Osnovni podatki
Datum objave:
11. oktober 2018
Opis

Ura bo odbila osmo večer, ko se bodo v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v petek, 19. oktobra, razlegli prvi takti ljudskih pesmi – začela se bo prireditev Zajuckaj in zapoj, ki se lahko pohvali z 21-letno tradicijo.

Začetki segajo v leto 1989, ko se je Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU prvič odločil organizirati večer slovenske ljudske glasbe, ki je tudi sicer predmet njihovega raziskovanja. Odtlej so se vsako leto osredotočali na kakšno drugo področje ljudskega pesemskega ali inštrumentalnega izročila, tokrat pa bo mogoče prisluhniti pesmim, povezanim s s šegami poslavljanja od pokojnika, bedenja ob umrlem, na kratko – s smrtjo.

V današnjem svetu, kjer se smrt in minevanje vse bolj odrivata na rob in nas že samo omemba česa takega spravi v grozo, se to zdi nezaslišano. A včasih ni bilo tako, o čemer priča tudi izjemna raznolikost obsmrtnih šeg in pesmi na slovenskem narodnostnem ozemlju. Na koncertu z naslovom Ura je dvanajst odbila bodo nastopili trije reprezentativni izvajalci  ljudske glasbe, in sicer pevke Društva Ragle iz Trebnjega, Ljudski pevci iz Tuhinja ter Pevska skupina Akademije za glasbo v Ljubljani.

Kot sporoča prireditelj, bo posebna pozornost namenjena izročilu Prekmurja in Porabja (ki ju je od osrednjeslovenskih pokrajin ločevala dolgoletna vključenost v ogrski del habsburške monarhije), predstavili pa bodo tudi izsledke raziskovalnega dela mednarodnega projekta Spomini religioznega v arhivih ljudske glasbe, ki poteka od začetka leta 2016 ter je raziskovalce Glasbenonarodopisnega inštituta povezal s kolegi Inštituta za muzikologijo Raziskovalnega centra za humanistiko Madžarske akademije znanosti v Budimpešti.

Več o koncertu in ciklu Zajuckaj in zapoj si lahko preberete v Zrcalniku.

 

 

 

Heglova teorija dejanja

Javno predavanje dr. Mirta Komela

17. 12. 2018 ob 18:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>

Družbena in identitetna mobilnost v slovenskem prostoru med poznim srednjim vekom in razpadom habsburške monarhije

Znanstveni simpozij

18. 12. 2018 ob 9:00 • Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4

Več >>

OŽIVLJENI VODNIK: Ob 200-letnici smrti Valentina Vodnika (1758‒1819)

Interdisciplinarni znanstveni simpozij

31. 1. 2019 ob 9:00 • Prešernova dvorana, Novi trg 4, pritličje (od 9. do 13. ure); Vodnikova domačija Šiška (po 15. uri)

Več >>

10. Grošljev simpozij

Potovanja in prevoz v antiki in latinskem srednjem veku

5. 3. 2019 ob 16:30 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>