Skip to main content

Umrl je etnokoreolog Mirko Ramovš (1935-2023)

Published on: May 19, 2023

Umrl je slovenski etnokoreolog, Mirko Ramovš, ki je bil nazadnje upokojeni sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, prej tudi njegov predstojnik. Bil je tudi umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt, na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani pa je predaval o ljudskih plesih.

Za svoje znanstveno delo je prejel različne nagrade in priznanja, med drugim red zaslug za narod s srebrno zvezdo (1974),  Župančičevo nagrado (1989), Murkovo priznanje (1995), leta 1998 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije »za dolgoletno znanstveno delo ter za zasluge pri popularizaciji slovenskega plesnega ljudskega izročila, še posebej za dolgoletno ustvarjalno vodenje AFS France Marolt«, zlati znak ZRC SAZU (2001), Zoisovo nagrado za življenjsko delo na poročju etnokoreologije (2002) in Štrekljevo nagrado (2009).

Več in bolj znanstveno o njegovem delu v zapisu dr. Rebeke Kunej v eni od preteklih številk znanstvene revije Traditiones. Tu pa lahko dostopate do njegove bibliografije.