Osnovni podatki
Datum objave:
3. junij 2015
Opis

GLASBA IN EKOLOGIJA

Ljubljana, 28.–29. avgust 2015

Vabilo k udeležbi

Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Ustanova Imago Sloveniae, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo (ICTM), Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija in Radio Slovenija vabimo k udeležbi na simpoziju, ki bo potekal v Ljubljani od 28. do 29. avgusta. Tema simpozija in spremljevalnih dogodkov v letu 2015 bo Glasba in ekologija.

Poleg tega, da odseva naraščajoče zanimanje za dojemanje zvoka v kontekstu odnosov med ljudmi in njihovimi življenjskimi okolji, nam ponuja dragoceno priložnost za poglobljeno razpravo o ekoloških strategijah, o okoljevarstvenem načrtovanju, o politikah dediščinskih vprašanj ter o aktivizmu z vidika glasbe in zvoka. Predstavitve bodo obravnavale glasbo in zvok v naših vsakdanjih okoljih, onesnaževanje z zvokom, zgodovinske in sodobne primere regulacije nadzorovanja zvoka ter vloge glasbe in zvoka v razkrivanju diskriminacije in izključevanja kot tudi vključevanja in multikulturnosti.  Sodelujočim ponujamo nekaj tematskih iztočnic:

  • Narava, onesnaževanje in ekologija v glasbi in v znanosti o glasbi
  • Ekomuzikologija
  • Glasba in trajnostni razvoj
  • Opolnomočenje in aplikativna etnomuzikologija
  • Akustemologija
  • Varčevanje – ponovna uporaba – recikliranje v glasbi
  •  

Dogodek bo del 27. festivala Noči v stari Ljubljani. Vabljena plenarna govorca bosta Huib Schippers (Univerza Griffith, Avstralija) ter Kjell Skyllstad (Univerza Chulalongkorn, Tajska).

Predstavitev lahko pripravite v enem od naslednjih formatov: samostojni referat, organizirana sekcija, film, delavnica, koncertna demonstracija.

Rok za pošiljanje povzetkov je 15. junij 2015. Povzetke v dolžini do 250 besed pošljite na naslov sekretariat@folkslovenija.org. Prijava naj vključuje naslednje podatke: ime, priimek, inštitucija, kontaktni podatki, povzetek v angleščini (slovenski udeleženci tudi v slovenščini).

Kotizacija po osebi: 30 evrov.

Programski odbor: Svanibor Pettan, Janoš Kern, Teja Klobčar, Mojca Kovačič, Carlos Yoder.

Slikam, torej pišem

Zgodnja dnevniška razmišljanja in likovna dela iz umetnikove zapuščine Razstava ob 95. obletnici rojstva umetnika in umetnostnega zgodovinarja Marijana Tršarja (1922–2010)

3. 4. 2017 ob 11:00 • Dekanat in razstavišče Avla Filozofske fakultete Univerze v Mariboru

Več >>

Drugo nacionalno usposabljanje "Le z drugimi smo" v Ljubljani

24. 4. 2017 ob 11:30 • ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubjana

Več >>

"MoMoWo. 100 del v 100 letih. Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju"

Mednarodna potujoča arhitekturna razstava

24. 4. 2017 ob 19:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>

Umetniški ustroj Noordung / Predstavitev knjige

25. 4. 2017 ob 18:00 • Drama Kavarna, Erjavčeva cesta 1, 1000 Ljubljana

Več >>